Lokker med nytt studie:
– Vi mistet helt munn og mæle
VIKTIG FRIST: 15. april er datoen som må inn i boka til de som søker utdanning gjennom Tynset studie- og høgskolesenter. Prosjektlederne Kristin Moseng Aas-Berntsen og Tone Nøren jubler for å endelig ha fått på plass ingeniørstudier.
Liv Maren Mæhre Vold
Sykepleierutdanninga ved Tynset studie- og høgskolesenter har hatt rekordsøking fra Røros og Holtålen. Til høsten kommer et nytt studie de sjøl aldri trodde de skulle få.
Det desentraliserte studiesenteret har i mange år prøvd å jobbe mot NTNU for å få på plass ingeniørstudier for bygg- og maskiningeniører. Kristin Moseng Aas-Berntsen og Tone Nøren falt nesten av stolene da universitetet sjøl tok kontakt med studiesenteret for å høre om de var interesserte i å etablere et ingeniørstudium.
– Vi har jo nesten ikke vurdert å ringe NTNU en gang, for det har vært jobba i så mange år for å få dem med på noe. De er det mest stedsentrale universitetet i hele Norge, men så ringte de plutselig oss og spurte om vi ville ha en ingeniørutdannelse. Da mistet vi helt munn og mæle, humrer Nøren og Aas-Berntsen, som åpner søknadene til byggingeniør- og maskiningeniør-studier fra høsten. Det har også det lokale næringslivet etterlyst.
Tror på fulle klasser
– Vi er virkelig store i Fjellregionen på bygg og maskin, og når man i tillegg ser på søkertallene videregående har hatt de siste ti årene på yrkesfag, har vi helt klart trua på at vi klarer å fylle opp klassene, sier Aas-Berntsen.
Studiet blir et deltidsstudie som kan tas over alt fra to til seks år.
– Det er fleksibelt, og man kan ta det i sitt eget tempo. Så lenge man tar høstfag på høsten og vårfag på våren, spiller det ingen rolle hvor lang eller kort tid du bruker på det. Søknadsfristen er den samme som for sykepleierutdanninga, 15. april, påpeker Nøren.
– Det er den dagen folk ikke må gå glipp av, oppfordrer de, og har også fått på plass lokale samlinger. Én gang i halvåret er det studiesamling på Gjøvik, fordi det er der det er tilgjengelige lab’er i rett størrelse. I fjor var femti plasser tilgjengelige, og samtlige som søkte fikk plass.
– Vi har ikke regionale plasser på ingeniørutdanningene, men vi er veldig optimistiske på at alle skal få plass. Vi hadde informasjonsmøter tidligere og forventet det kanskje kom et par fra Røros og et par fra Tynset, men i beste sofatid på ettermiddagen dukket faktisk tjue opp, jubler Aas-Berntsen og Nøren.
Eksepsjonelt mange
– Når du dropper sofaen etter middag og i stedet kommer på informasjonsmøte, så har du egentlig bestemt deg! Bedriftene har også vært veldig på, for det mangler mange av både byggingeniører og maskiningeniører, understreker de.
Sykepleierstudiet i samarbeid med universitetet i Innlandet overlevde med nød og neppe fjoråret, og det er med stor glede studie- og høgskolesenteret kan konstatere at det blir et nytt kull også i år.
– Vi har hatt eksepsjonelt mange rørosinger og holtålinger på sykepleien, det er et studie som har slått an langt mer her enn i sørdelen av regionen. Vi har stor tro på et høyt antall søkere også i år, for behovet for sykepleiere er stadig økende. I tillegg er det ikke lenger krav til karakteren 3 i matte og norsk som det var tidligere. Vi ser at de studentene som søker, er enda mer motiverte og har venta lenge på å komme inn, for de kan jo faget, men mangler teorien og papirene, og da føles det kanskje vanskelig å skulle ta opp mattefaget fra du var 16, sier Aas-Berntsen.