Fikk levert lokale matvarer med drone på Skistuggu

Tirsdag sørget Rørosregionen næringshage, Green Flyway og Aviant for en praktisk demonstrasjon av  levering av matvarer ved hjelp av drone. Over ser du en video som viser hvordan det foregår.

Publisert Sist oppdatert

I oktober og november starter Røros kommune, Green Flyway, Aviant og flere andre et prøveprosjekt med dronelevering til brukere av enkelte helsetjenester i Røros kommune.

– Vi tenker først og fremst å teste ut og fly fra Øverhagaen-området eller flyplassen til Brekken og Glåmos. Og så kan vi se på muligheter utover det etter hvert, sier Jan Roger Wold, kommunalsjef helse og omsorg i Røros kommune.

FIRER: Når dronen har kommet fram til leveringsstedet fires pakken ned til bakken.

Demonstrerte dronelevering

Tirsdag denne uka var representanter for prosjekteiere og partnere i Green Flyway samlet på Skistuggu etter initiativ fra Rørosregionen næringshage, som er leder pågående og kommende prosjekter på norsk side. Målet med samlingen, som blant annet inkluderte representanter fra Røros kommune, Sintef, Trondheim kommune, Østersund og Avinor, var en demonstrasjon av dronelevering av varer transportert fra Trondheim til Røros.

– Han skal lande på den stubben der borte like før klokka tre, sa Gard Erik Sandbakken i sin åpningstale og pekte mot det åpne området rett utenfor Skistuggu.

Ganske riktig, litt over klokka 15 ble lasten – to bokser med drikke fra Røros bryggeri – senket ned fra en drone som hadde brukt i underkant av én time fra Trondheim til Skistuggu. Leveringen markerte på sett og vis starten på et prøveprosjekt som vil gjennomføres på Røros i løpet av oktober og november, der helsetjenester og bruk av drone blir sentralt.

FORDELER: Nina Leer Harborg og Bjørg Tørres Lindstad, henholdsvis virksomhetsleder hjemmebaserte tjenester og prosjektleder i Røros kommune, mener det er store fordeler ved å eksempelvis frakte mat til eldre hjemmeboende ved hjelp av drone framfor å måtte kjøre den ut.

Varm middag hver dag

I tillegg til Wold deltok Bjørg Tørres Lindstad og Nina Leer Harborg, henholdsvis prosjektleder og virksomhetsleder hjemmebaserte tjenester i Røros kommune.

– Hva håper dere at dette prosjektet skal bidra med?

– Jeg håper det skal bidra til at vi skal kunne gi en enda bedre tjeneste, spesielt ute i distriktene der avstanden er stor. Målet er at folk skal bo lenger hjemme, og for å kunne gjøre det, er mat en viktig del, sier Tørres Lindstad.

De forklarer at prosjektet tar sikte på å levere mat til eldre ved hjelp av droner. På den måten skal de spare ressurser som kan brukes på å bedre tjenestene og

– I dag kjører vi ut middag i hele kommunen, men til Brekken kjører vi eksempelvis ikke hver dag. Målet er at de som bor i Brekken skal få varm middag hver dag, som de gjør i sentrum. I dag bruker vi helsepersonellet vårt til å kjøre ut disse middagene. Det er langt og de bruker fort én time bare på å kjøre til og fra, pluss at de skal levere. Så vi håper å få spart tid, samtidig som flere får tilbud om riktig kosthold, som er viktig, sier Leer Harborg.

Ett årsverk spart

Selv om bilkjøring tar mye tid har utlevering av mat og medisiner, og andre besøk viktige funksjoner utover selve leveringen. Da får helsepersonellet sett brukerne i øynene og sjekket at alt står bra til.

– Dere er ikke bekymra for at maskinene skal ta over jobben til menneskene slik at det blir mindre menneskelig kontakt?

– Nei, da må vi finne andre muligheter eller andre måter å kompensere for det. Det vi kan sparer på bilkjøring, kan vi bruke for å skape menneskelig kontakt på andre måter, sier Leer Harborg.

Lars Erik Fagernes er gründer i Aviant, som stod bak den praktiske demonstrasjonen ved Storstuggu. Aviant bygger og drifter transportdronene som i oktober og november skal frakte mat til Brekken og Glåmos.

– Hva er den langsiktige målsettinga med å fly her på Røros?

– Dette blir det første stedet i Norge der vi tester hjemlevering på vegne av kommunen. Drømmen er at dette prosjektet kan bevise muligheten for kommuner til å bruke droner på en samfunnsnyttig måte, sier Fagernes og legger til at han antar at Røros kommune kan spare inn omkring ett årsverk bare i transport dersom kommunen tar i bruk transportdroner.

KONTAKT: Lars Erik Fagernes ser på og holder samtidig kontakten med dronepiloten som har ansvaret for å få pakken trygt ned på bakken. Mye av transporten er automatisert, men den siste delen er manuell på grunn av sikkerheten, enn så lenge.
Powered by Labrador CMS