Vil at folk skal ta større ansvar for alderstilpasning av egen bolig:
– Vi håper du er en av dem som tenker framover
ERGOTERAPEUT: Inger Therese Holm er ergoterapeut i Røros kommune, og blant bidragsyterne til heftet om boligens funksjoner når man blir eldre. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Ingrid Hemming
Ergoterapeutene i Holtålen, Røros og Os har oppgradert og modernisert informasjonen rundt egen bolig og alderdommens liv og levnet.
Kan du bo der du bor i dag, også når du blir eldre?
– Eldre som bor i en funksjonell bolig er de som klarer seg best i hverdagslivet. Nettopp derfor er det lurt å tenke over hva du kan gjøre for at du skal kunne bo hjemme i alle livets faser, påstår ergoterapeutene i Os, Røros og Holtålen kommuner.
Eget ansvar
Det er fire ergoterapeuter som er registrert som kontaktpersoner i heftet de nå har oppgradert. Bjørn-Erik Gullikstad og Torill Stensli er ergoterapeuter i Os kommune. Inger Therese Holm er ergoterapeut i Røros, mens Anita Engan har den samme jobben i Holtålen.
Disse fire har nå oppgradert og modernisert et informasjonshefte, som kom ut første gang i 2017, til dagens standard. Grunntanken fra deres side er fortsatt at en funksjonell bolig kan bidra til at du kan mestre daglige aktiviteter og bidra til at du kan bo hjemme lengre.
– Vi håper du er en av dem som tenker framover, og som ønsker å sikre deg slik at du bor i en funksjonell bolig når du blir eldre, skriver ergoterapeutene.
De peker på at det er fint hvis boligen ligger i et område med kort avstand til butikker, kafe og kulturelle møtesteder.
– Da kan du reduserer du faren for å oppleve isolasjon og ensomhet, hevder de.
Starte tidlig
– Å få til en funksjonell bolig krever god planlegging, og dette bør helst gjøres mens du kan koordinere og ta ansvar selv, sier de fire.
De peker på at enten du skal utbedre eller tilrettelegger boligen din for eldre år, eller om du tenker på å kjøpe en bedre egnet bolig, tar du selv ansvar for at du kan få mange gode år hjemme i egen bolig. For å få gode tips og råd til dette kan du laste ned heftet fra ergoterapitjenesten med gode råd og tips.
Rom for rom
Heftet er innholdsrikt og skrevet etter «liste-prinsippet», det er lite unødvendig prat – her kommer gode råd kort og konsist i punktlister. Listene er bygget opp med råd og tips rom for rom, fra beliggenhet og uteområder via garasje, inngangsparti og vindfang, til mer krevende rom som bad, wc og kjøkken. Heftet tar også for seg dørterskler, gulvbelegg og planløsning, og har flere gode råd om kontrastfarger og belysning.
Her får du også tips om velferdsteknologi som kan gjøre hverdagen enklere, ventilasjon, oppvarming og det elektriske anlegget.
Personlig kontakt
Du kan også få kontakt med kommunens ergoterapeut for å få personlige råd og veiledning gjennom din respektive kommune.
– Ofte er det ikke så store tiltak som skal til før boligen blir flere hakk bedre med tanke på å kunne bo der livet ut, hevder de.